Обележили смо 150 година постојања наше школе

10. октобра 2022.године обележили смо велики јубилеј, 150 година постојања и рада наше школе у образовном систему Србије. То је најстарија школа са четворогодишњим трајањем међу образовним установама на подручју рада пољопривреда, производња и прерада хране. Основана је Указом Народне скупштине Књажевине Србије 1872. године под називом Земљоделско шумарска школа и кроз бурна времена и промене опстајала век и по.

Централна манифестација одржана је у Центру за културу у Пожаревцу и окупила је бројне званичнике, госте, наставнике и ученике школе. Госте на свечаној академији поздравио је директор школе Слободан Стојићевић. Директор је истакао да је  школа квалитетно реализовала све образовно-васпитне планове и доста учинила на побољшању материјално-техничких услова рада. Уз помоћ Министарства просвете, науке и технолошког развоја и финансијских средстава Светске банке завршена је реконструкција, адаптација, доградња и проширење смештајног капацитета, кухиње, радионица и заједничког простора за ученике станаре дома.

Плакете поводом 150 година рада Пољопривредне школе „Соња Маринковић“ додељене су Министарству просвете, науке и технолошког развоја Србије, Граду Пожаревцу, Епархији пожаревачко браничевској и Видоју Вукашиновићу, дугогодишњем директору школе. У име добитника захвалио се епископ пожаревачко браничевски Игњатије.

Захвалнице за допринос у раду и развоју Пољопривредне школе са домом ученика „Соња Маринковић“ добиле су компаније „Дунав осигурање“ АД Београд Филијала Пожаревац, ЈКП „Комуналне службе“, Унион МЗ д.о.о, ЈП „Електропривреда Србије Огранак ТЕ – КО Костолац“, Музичка школа „Стеван Мокрањац“, Центар за културу Пожаревац, Министарство просвете, науке и технолошког развоја Школска управа Пожаревац, Удружење средњих школа подручје рада пољопривреда, производња и прерада хране Александровац, Пољопривредна саветодавна и стручна служба Пожаревац, Привредно друштво за геолошка истраживања и пројектовање „Георад“ Дрмно, Ветеринарски специјалистички институт Пожаревац и Удружење „Љубимац“.

За припрему ученика за републичка такмичења на подручју рада пољопривреда, производња и прерада хране захвалнице су додељене наставницима школе Лазару Милетићу, Биљани Ђорђевић, Мирославки Хркаловић и Весни Васић.

Музичко сценски програм на свечаној академији извели су ученици и наставници Музичке школа „Стеван Мокрањац“ и Градски ансамбл народних игара и песама Центра за културу.

Пре почетка свечане академије у холу Центра за културу организована је изложба производа наше школе коју је отворио члан Градског већа Пожаревца задужен за образовање др Горан Несторовић.

Scroll to Top