ДАН ШКОЛЕ - 10. ОКТОБАР

148 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА ПОЉОПРИВРЕДНЕ ШКОЛЕ СА ДОМОМ УЧЕНИКА „СОЊА МАРИНКОВИЋ“

 

Ове године због актуелних околности и препорука Владе Републике Србије о спречавању ширења вируса Covid 19, нисмо у могућности да свечано обележимо Дана школе 10. Октобар као до сада.

Школа је основана давне 1872.године као "Земљоделско-шумарска школа" и према подацима најстарија је пољопривредна школа у четворогодишњем трајању у Србији.

У својој 148 година дугој историји, више пута је престајала са радом и поново настављала, мењала своје називе и упркос свим тешкоћама кроз које је пролазила, била је расадник кадрова за област пољопривреде, ветерине, производње и прераде хране.

Од 15. марта ове године, због пандемије, настава се одвијала на даљину. По укидању ванредног стања, настављено је са радом са радоми организовано је полагање ванредних, разредних, матурских и завршних испита.

Сви ученици су са позитивним успехом завршили разред, а 106 ученика завршних разреда   успешно је положило завршни и матурски испит.

Одличан успех и примерно владање у прошлој школској години постигло је 42 ученика првог, другог и трећег разреда, којима ове године не могу бити уручене похвалнице и награде поводом Дана школе, што је до сада била традиција.

 До проглешења ванредног стања, организована су спортска такмичења, на кoјима су ученици наше школе остварили запажене резултате. Поменућемо само нека: Окружно такмичење у атлетици, Крос Серија РТС-а у Шапцу, Окружно такмичење у стоном тенису.

Дан школе је и прилика да се подсетимо постигнутих резултата, добијених награда у настави и ваннаставним активностима не само ученика, већ и наставника и школских тимова. Награде за Дан просветних радника, које додељује локална самоуправа, добили су директор школе Видоје Вукашиновић, за животно дело и Слађанка Перић, наставник српског језика и књижевности, за постигнуте резултате у настави и ваннаставним активностима.

Јубиларне награде за 20, 30 и 35 година радног стажа добило је 12 запослених школе.

Приведени су крају пројекти у којима је школа учестовала: „Подстицање демократске културе у школама у Србији“, „Обука ученика за виноградарство и производњу вина“ , „Подршка младим пољопривредницима“.

На основу Уговора о реализацији семинара, округлих столова и практичних радионица за директоре, наставнике и стручне сараднике стручних школа у подручју рада пољопривреда, производња и прерада хране, који је потписан између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, школа је организовала следеће едукације:

  1. Семинар „Безбедност и здравље на раду (БЗР) на практичној настави и пракси у систему дуалног образовања“
  2. Семинар „Новине у епизоотиологији, дијагностици, терапији и профилакси заразних и паразитских болети животиња“
  3. Примери добре праксе учешћем у пројектима Европске уније и Савета Европе

„Међусекторско трагање за начинима превенције раног напуштања школе” (CroCooS) за наставнике, стручне сараднике

  1. „Подстицање демократске културе у школама“ (трибина и радионице за наставнике, стручне сараднике)
  2. Дан практичне наставе: Производња сока од ароније у школској радионици за прераду воћа и поврћа
  3. Развијање предузетничких вештина код ученика пласирањем производа у продајном месту школе „Наша тезга-здрав кутак“
  4. Округли сто: „Како регистровати ученичку задругу“ за директоре и секретаре школа

Пројекат „Подстицање демократске културе у школама у Србији“ настављамо до маја 2024. године под називом „Квалитативно образовање за све“. Намера нам је да конкуришемо за пројекат „Подршка STEAM образовању у средњим школама".

У оквиру тродневног програма „Прослава 40. година андрагогије у Србији“ у организацији Филозофског факултета Универзитета у Београду, у нашој школи одржан је сусрет делегација из Словеније, Македоније, Босне и Херцеговине које се баве образовањем одраслих. Делегацију Националног тима за образовање одраслих представљале су проф. Филозофског факултета Шефика Алибабић, Александра Пејатовић и Мирјана Милановић испред Министарства просвете науке и технолошког развоја Републике Србије. Циљ посете је био представљање рада школског Центра за континуирано образовање одраслих као пример добре праксе и изузетности.

У циљу промовисања Ученичких задруга Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић потписали су Споразум који омогућује ученичким задругама да се формирају као правна лица. Министар и представници локалне самоуправе обишли су економију, радионице за обављање практичне наставе пољопривредне и прехрамбене струке и штандове ученичких задруга свих школа са територије Града Пожаревцa.

Школа као и до сада ради на унапређењу материјално-техничких услова за рад и стручном усавршавању запослених.

Запосленима и ученицима честитамо предстојећи, 148. Дан школе и желимо им добро здравље, пуно среће и успеха у даљем раду и школовању.