Соња Маринковић

Маринковић Ђорђа Соња

Рођена је 3.04.1916. у Стражевици, Славонија, Хрватска. Агроном. Члан КПЈ од пре рата. У НОБ ступила јула 1941., стрељана 31.07.1943.

Припада оној генерацији наше интелигенције која је у тешким данима монархо-фашистичке диктатуре пришла револуционарном радничком покрету и постала његов нераздвојни део.

Отац јој је био свештеник, а мајка учитељица. У Сомбору је похађала основну школу и нижу гимназију, а више разреде гимназије у Новом Саду. Пољопривредни факултет је завршила 1939. у Београду. После тога била је неко време агроном пољопривредне станице у Новом Саду.

Соња је за време студија постала члан Комунистичке партије. Она тада ради на прикупљању прилога за политичке осуђенике, учествује у митинзима и демонстрацијама, одржава бројне политичке курсеве, ради на умножавању и растурању партијског материјала. Убрзо је постала члан руководства студената на факултету, потпретседник Дома студенткиња, члан управе "Студентске матице" у Новом Саду, члан илегалног руководства војвођанског студентског покрета. Била је делегат омладине Војводине на Међународном конгресу за мир у Паризу итд. Године 1938. постала је члан ПК СКОЈ-а за Војводину. Због своје револуционарне делатности прогањана је и затварана. У београдској "Главњачи" провела је месец дана 1939. године, а ујесен 1940. године ухапшена је у Новом Саду. На саслушањима, и поред мучења, Соња се држала чврсто и јуначки. На Шестој партијској конференцији КПЈ за Војводину, 1940., Соња је изабрана за члана Покрајинског комитета.

Одмах после окупације земље повукла се у илегалност и под новим, још много тежим условима наставила своју револуционарну делатност. Заједно са Жарком Зрењанином Соња је радила на стварању првих партизанских и диверзантских група у Банату, на ширење народноослободилачког покрета у Банату и Бачкој.

На дан 14. јула 1941. пошла је по партијском задатку у Београд. На путу, у Панчеву је ухапшена.

У Петровградском затвору агенти су је мучили, али је Соња остала несаломљива. Осуђена је са већом групом комуниста из Петровграда (данашњи Зрењанин) и стрељана у првим данима Народноослободилачке борбе.

На губилишти фашисти су јој рекли да окрене леђа према њима да не би гледала у цеви њихових митраљеза: Соња је то одбила, мирно се испрсила и достојанствено рекла: "Пуцајте ово су комунистичке груди.

Због свог великог револуционарног рада, као и због херојског држања у првим данима устанка, Соња Маринковић међу првима је проглашена за народног хероја Југославије - октобра 1943. године.