Пекар
- Детаљи
- Датум последње измене недеља, 19 март 2017 23:45
- Објављено недеља, 19 март 2017 23:45
- Погодака: 12537
Образовни профил: Пекар
Подручје рада: Пољопривреда, производња и прерада хране
Област: Производња и прерада хране
Трајање образовања: три године
ЦИЉЕВИ СТРУЧНОГ ОБРАЗОВАЊА:
Циљ стручног образовања за образовни профил ПЕКАР је оспособљавање ученика за производњу хлеба,
пецива, колача и тестенина.
Неопходност сталног прилагођавања променљивим захтевима тржишта рада, потребе континуираног
образовања, стручног усавршавања, развој каријере, унапређивање запошљивости, усмерава да ученици буду
оспособљавани за:
• примену теоријских знања у практичном контексту;
• ефикасан рад у тиму;
• преузимање одговорности за властито континуирано учење и напредовање у послу и каријери;
• благовремено реаговање на промене у радној средини;
• препознавање пословних могућности у радној средини и ширем социјалном окружењу;
• примену сигурносних и здравствених мера у процесу рада;
• примену мера заштите животне средине у процесу рада;
• употребу информатичке технологије у прикупљању, организовању и коришћењу информација у раду и свакодневном животу.
Наставни план - Пекар
|
|
I РАЗРЕД |
II РАЗРЕД |
III РАЗРЕД |
|||||||||
|
|
Т |
В |
ПН |
Б |
Т |
В |
ПН |
Б |
Т |
В |
ПН |
Б |
А1: ОБАВЕЗНИ ОПШТЕОБРАЗОВНИ ПРЕДМЕТИ |
11 |
2 |
0 |
0 |
8 |
0 |
0 |
0 |
9 |
0 |
0 |
0 |
|
1. |
Српски језик и књижевност |
3 |
|
|
|
2 |
|
|
|
2 |
|
|
|
1.1 |
____________језик и књижевност |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. |
Српски језик као нематерњи језик |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. |
Страни језик I |
2 |
|
|
|
2 |
|
|
|
1 |
|
|
|
4. |
Физичко васпитање |
2 |
|
|
|
2 |
|
|
|
2 |
|
|
|
5. |
Математика |
2 |
|
|
|
2 |
|
|
|
1 |
|
|
|
6. |
Историја |
2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7. |
Рачунарство и информатика |
|
2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8. |
Географија |
|
|
|
|
|
|
|
|
1 |
|
|
|
9. |
Екологија и заштита животне средине |
|
|
|
|
|
|
|
|
1 |
|
|
|
10. |
Устав и права грађана |
|
|
|
|
|
|
|
|
1 |
|
|
|
А2: ОБАВЕЗНИ СТРУЧНИ ПРЕДМЕТИ |
9 |
3 |
6 |
60 |
7 |
1 |
14 |
90 |
5 |
2 |
14 |
120 |
|
11. |
Физика |
2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
12. |
Хемија |
2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
13. |
Исхрана људи |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
14. |
Операције и мерења у пекарству |
2 |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
15. |
Сировине у пекарству |
2 |
2 |
6 |
60 |
|
|
|
|
|
|
|
|
16. |
Производња хлеба |
|
|
|
|
3 |
|
14 |
90 |
|
|
|
|
17. |
Здравствена безбедност хране |
|
|
|
|
2 |
1 |
|
|
|
|
|
|
18. |
Објекти и опрема у пекарству |
|
|
|
|
2 |
|
|
|
|
|
|
|
19. |
Производња пецива, колача и тестенина |
|
|
|
|
|
|
|
|
3 |
|
14 |
120 |
20. |
Тржиште и промет пекарских производа |
|
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
|
|
21. |
Предузетништво |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
|
Б: ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ |
1 |
0 |
0 |
0 |
2 |
0 |
0 |
0 |
2 |
0 |
0 |
0 |
|
1. |
Грађанско васпитање / Верска настава |
1 |
|
|
|
1 |
|
|
|
1 |
|
|
|
2. |
Изборни предмети према програму образовног профила |
|
|
|
|
1 |
|
|
|
1 |
|
|
|
Листа изборних предмета према програму образовног профила |
||||
Рб |
Листа изборних предмета |
РАЗРЕД |
||
I |
II |
III |
||
Стручни предмети |
||||
1. |
Аграрни туризам |
|
1 |
1 |
2. |
Основе угоститељства |
|
1 |
1 |
3. |
Припрема топлих посластица |
|
1 |
1 |
4. |
Националне кухиње |
|
1 |
1 |
Општеобразовни предмети |
||||
1. |
Страни језик |
|
1 |
1 |
2. |
Изабрани спорт |
|
1 |
1 |
3. |
Историја (одабране теме) |
|
|
1 |
4. |
Етика |
|
|
1 |
5. |
Логика |
|
|
1 |
6. |
Математика |
|
|
1 |
7. |
Географија хране |
|
1 |
1 |
8. |
Аграрна географија |
|
1 |
1 |
9. |
Ликовна култура |
|
1 |
1 |
10. |
Музичка култура |
|
1 |
1 |
11. |
Биологија |
|
1 |
1 |