Mеђународно такмичење Young gardener 2018. - Естонијa

Захваљујући високом пласману на републичком такмичењу пољопривредних школа из области хортикултуре одржаном у 2017. години, Пољопривредна школа са домом ученика Соња Маринковић из Пожаревца је изабрана да представља Србију на међународном такмичењу Young gardener 2018. у Естонији. Један од организатора такмичења је EUROPEА, међународна организација којом је обухваћено преко хиљаду пољопривредних школа широм Европе. Удружење пољопривредних школа Србије, чији је председник Видоје Вукашиновић, директор Пољопривредне школе са домом ученика Соња Маринковић из Пожаревца, је 2016. године постало пуноправни члан ове асоцијације на Генералној скупштини одржаној у Ротердаму.

Како су налагале пропозиције такмичења, сваку државу је представљала по једна пољопривредна школа, састављена од два члана, ментора и такмичара. Нашу школу су представљале Милица Митић, професор стручних предмета из области хортикултуре, у својству ментора и Драгана Чепкеновић, такмичар, успешни ђак наше школе на смеру хортикултура а сада студент Пољопривредног факултета у Београду, такође на одсеку за хортикултуру.

Такмичење је одржано 18. маја у граду Тури и такмичење је обухватало седам задатака којима су се мерила знања и вештине која ђаци и студенти стичу током школовања. Такмичари су бодовани у познавању биљака, техници калемљења, садњи по задатој шеми, одређивању дужине леје без мерног инструмента, погађању тежине воћа и поврћа, познавању болести и штеточина и правилној употреби средстава и опреме за заштиту биља.

У конкуренцији од осам такмичара из пет земаља, Драгана је освојила четврто место као такмичар а Србији обезбедила друго место након Естоније. Рапина школа за хортикултуру– домаћин такмичења је имала четири представника јер осим основних студија има и различите нивое образовања одраслих као и страних студената. Рапина школа хортикултуре, као јединствена те врсте у Естонији, је основана 1924. године за образовање у областима хортикултуре, пејзажног обликовања, флористике и заштите животне средине.

Осим успешног резултата које је донело само такмичење, од велике важности за нашу школу и земљу је имало учешће Србије по први пут, где смо показали да упркос свему`можемо да станемо раме уз раме са европским земљама које су и многим стандардима, како у образовању тако и у пољопривреди испред нас. Такмичење је реализовано уз несебичну подршку директора школе Видоја Вукашиновића као и професора школе

Надамо се да ће Србија и наредне године имати успеха у такмичењу!

estonija