Месар
Подручје рада: пољопривреда, производња и прерада хране
Област: производња и прерада хране
Трајање образовања: три године
ЦИЉЕВИ СТРУЧНОГ ОБРАЗОВАЊА:
Циљ стручног образовања за образовни профил МЕСАР је оспособљавање ученика за обраду, прераду меса и продају меса и месних прерађевина.
Неопходност сталног прилагођавања променљивим захтевима тржишта рада, потребе континуираног образовања, стручног усавршавања, развој каријере, унапређивање запошљивости, усмерава да ученици буду оспособљавани за:
· примену теоријских знања у практичном контексту;
· ефикасан рад у тиму;
· преузимање одговорности за властито континуирано учење и напредовање у послу и каријери;
· благовремено реаговање на промене у радној средини;
· препознавање пословних могућности у радној средини и ширем социјалном окружењу;
· примену сигурносних и здравствених мера у процесу рада;
· примену мера заштите животне средине у процесу рада;
· употребу информатичке технологије у прикупљању, организовању и коришћењу информација у раду и свакодневном животу.
|
I |
II |
III |
|||||||
|
Т |
В |
ПН |
Т |
В |
ПН |
Т |
В |
ТН |
|
А1: ОБАВЕЗНИ ОПШТЕОБРАЗОВНИ ПРЕДМЕТИ |
11 |
2 |
0 |
8 |
0 |
0 |
9 |
0 |
0 |
|
1. |
Српски језик и књижевност |
3 |
|
|
2 |
|
|
2 |
|
|
1.1 |
____________језик и књижевност |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. |
Српски језик као нематерњи језик |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. |
Страни језик I |
2 |
|
|
2 |
|
|
1 |
|
|
4. |
Физичко васпитање |
2 |
|
|
2 |
|
|
2 |
|
|
5. |
Математика |
2 |
|
|
2 |
|
|
1 |
|
|
6. |
Историја |
2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
7. |
Рачунарство и информатика |
|
2 |
|
|
|
|
|
|
|
8. |
Географија |
|
|
|
|
|
|
1 |
|
|
9. |
Екологија и заштита животне средине |
|
|
|
|
|
|
1 |
|
|
10. |
Социологија са правима грађана |
|
|
|
|
|
|
1 |
|
|
А2: ОБАВЕЗНИ СТРУЧНИ ПРЕДМЕТИ |
9 |
3 |
6 |
7 |
1 |
14 |
5 |
2 |
14 |
|
11. |
Физика |
2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
12. |
Хемија |
2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
13. |
Исхрана људи |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
14. |
Операције и мерења у месарству |
2 |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
15. |
Сировине у месарству |
2 |
2 |
6 |
|
|
|
|
|
|
16. |
Обрада меса |
|
|
|
3 |
|
14 |
|
|
|
17. |
Здравствена безбедност хране |
|
|
|
2 |
1 |
|
|
|
|
18. |
Објекти и опрема у месарству |
|
|
|
2 |
|
|
|
|
|
19. |
Прерада меса |
|
|
|
|
|
|
3 |
|
14 |
20. |
Тржиште и промет меса |
|
|
|
|
|
|
2 |
|
|
21. |
Предузетништво |
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
Б: ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ |
1 |
0 |
0 |
2 |
0 |
0 |
2 |
0 |
0 |
|
1. |
Грађанско васпитање / Верска настава |
1 |
|
|
1 |
|
|
1 |
|
|
2. |
Изборни предмети према програму образовног профила |
|
|
|
1 |
|
|
1 |
|
|
Укупно: А1+A2+Б |
21 |
5 |
6 |
17 |
1 |
14 |
16 |
2 |
14 |
Фонд часова изборних предмета по разредима |
||||
Рб |
Изборни предмет |
РАЗРЕД |
||
I |
II |
III |
||
Стручни предмети |
||||
1. |
Аграрни туризам |
|
1 |
1 |
2. |
Основе угоститељства |
|
1 |
1 |
3. |
Припрема јела са жара |
|
1 |
1 |
4. |
Националне кухиње |
|
1 |
1 |
Општеобразовни предмети |
||||
1. |
Страни језик |
|
1 |
1 |
2. |
Изабрани спорт |
|
1 |
1 |
3. |
Историја (одабране теме) |
|
|
1 |
4. |
Етика |
|
|
1 |
5. |
Логика |
|
|
1 |
6. |
Математика |
|
|
1 |
7. |
Географија хране |
|
1 |
1 |
8. |
Аграрна географија |
|
1 |
1 |
9. |
Географија сточарства |
|
1 |
1 |
10. |
Ликовна култура |
|
1 |
1 |
11. |
Музичка култура |
|
1 |
1 |
12. |
Биологија |
|
1 |
1 |